Marka İletişimi Tasarımı ve Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #949797

Güventürk Görgülü bir röportajında marka değeri ve duyusal deneyimler arasındaki bağlantıya dikkat çekerek markaların zihnimizde birer “tat” ile ilişkilendirilme durumları üzerine görüşünü belli bazı tat kategorileri ile markaları ilişkilendirerek belirtmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Görgülü’nün yaptığı sınıflamaya dahil değildir?


Acı Kırmızı Biber Tadındaki Markalar

Egzotik Meyveler Tadındaki Markalar

Muz Tadındaki Markalar

Çikolata Tadındaki Markalar

Acı İlaç Tadındaki Markalar


Yanıt Açıklaması:

• Acı İlaç Tadındaki Markalar: Bunlar alternatifi az olan, diğer alternatifleri de farksız olan, hayatta kalmak için kullanmak zorunda olduğumuz markalardır. Bu markaların sahipleri bunu bildikleri için bu durumu sonuna kadar kullanma gayreti içindedir. Bankalar ve GSM operatörleri bu gruptaki markaların tipik temsilcileridir. Örneğin Vodafone gibi.

• Ekşi Elma Tadındaki Markalar: Bu markalar damağımızda ekşi bir tat bırakmakla birlikte sağlığımız için faydalı gördüğümüz markalardır. Pek bayılmasak da bu markalar kesemize uygun çözümlerle maddi manevi ihtiyaçlarımızı karşılar. Her türlü ucuzluk mağazaları, giyim, gıda ve mobilya konusunda uygun fiyatlı ürün sunan mağazalar bu kategorinin temsilcileridir.

• Muz Tadındaki Markalar: Bu markalara belirgin bir örnek vermek zordur. Zira çevremizi kuşatan “markaların” pek çoğu bu kategoridedir. Yani bunlar ne niyetle yerseniz, o niyetle giden markalardır. Olsalar da olur olmasalar da. Alternatifleri çoktur, belirgin özellikleri pek yoktur. Bu nedenle gerçekten “marka” olmadıklarını da düşünebiliriz. Siz alternatifler içinden kendi kendinizi “bir nedenle” ikna ederek o markayı seçersiniz, mutlu olursunuz. Ama onun alternatifini seçseniz de zaten mutlu olurdunuz. Bir düşünün, pek çok şey aklınıza gelecektir.

• Kayısı Tadındaki Markalar: Bu markalar sizin için gerçekten bir değer teklifi sunan ve bu teklifi çoğunlukla yerine getiren markalardır. Belki maddi olanaklarınız daha fazla olsa, o markanın daha üstünde bir markayı tercih edersiniz, ama hâlihazırda kullandığınız marka da aslında sizin için değerlidir ve hatta havalıdır. Üst orta segmente hitap eden otomobil markaları bu grubun tipik temsilcileridir.

• Çikolata Tadındaki Markalar: Bu gruptakiler çikolata yerken aldığımız hazzı bize sunabilecek kadar “iştah açıcı” markalardır. iPhone, iPad, iPod gibi.

• Acı Kırmızı Biber Tadındaki Markalar: Bu kategorideki markaların örneğini bulmak gerçekten zordur. Ancak zaman zaman size bu hissi yaşatan bir şeyler mutlaka vardır. Belki bir ressam, belki bir besteci, belki bir yazar, belki ziyaret ettiğiniz bir yer, belki içine girdiğiniz bir yapı ya da konser gibi. İştah açıcı ancak acı severler için vazgeçilmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum