Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1215589

Aylık internet alışverişi harcamasının sorulduğu bir ankette söz konusu soruya verilen yanıtlar hangi tür ölçekte değerlendirilir?


Oranlı ölçek

Aralıklı ölçek

Sınıflama ölçeği

Semantik farklılıklar ölçeği

Sıralama ölçeği


Yanıt Açıklaması:

Nicel araştırmalarda kullanılan dört ana tür ölçek türü vardır: Sınıflama (nominal) ölçeği, sıralama (ordinal) ölçeği, aralıklı (interval) ölçek ve oranlı (ratio) ölçek. Sınıflama ölçeğinde değişkenlerin aldığı değerler sayısal bir büyüklük ifade etmezler. Bu ölçek deneklerin bazı özelliklerini isimlendirir. Sıralama ölçeğinde ölçülen şeyler belli bir ölçüte göre sıraya dizilirler. Aralıklı ve oranlı ölçekler niceliksel yapıda ölçeklerdir. Aralık ölçeğine ilişkin değişkenlerin aldığı değerler miktar belirtir. Bu ölçekte herhangi bir değer başlangıç noktası olarak alınır. Başlangıç noktasının üzerinde veya altında kalan ve aynı aralığa sahip iki değer arasındaki fark eşit kabul edilir. Gerçek bir sıfır noktası olan bir ölçektir. Bu ölçekte sıfır noktası hiçlik ifade etmekte ve değerler arası oranlar da anlamlıdır. Tüketicilerin internet alışverişi harcamaları niceliksel ve sürekli bir değişken olup, gerçek sıfır noktasına sahip oranlı bir ölçektir.

Semantik farklılıklar ölçeği ise çoğunlukla ürün ve hizmetleri, markaları çevreleyen imaj unsurlarına yönelik tutumları ölçmek için kullanılır. Ürün-hizmet-markaya ait çeşitli özellikleri nitelemek için olumlu ve olumsuz sıfat ifadeleri sol ve sağ kutuplara tesadüfi olarak dağıtılır. Cevaplayıcılardan iki kutuplu sıfat çiftleri dizisinde yedi kategori arasından düşüncesini en iyi temsil edeni işaretlemeleri istenir. Her bir iki kutuplu sıfat çiftinin değerlendirilmesi genellikle incelenen nesnenin profilini ya da imajını çıkartmak için kullanılır

Yorumlar
  • 0 Yorum