Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1277397

Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım düzeylerini belirlemeyi amaçlayan bir anket araştırması sadece işletme bölümü 1. sınıf öğrencilerine ulaşmayı hedeflemektedir. Ancak Türkiye genelinde söz konusu popülasyondaki tüm öğrencilerin tam bir eposta listesine ulaşılamamıştır?

Anket araştırmasının sonuçlarını ve doğruluğunu etkileyecek bu durum aşağıdaki hangi hataları işaret etmektedir?


Örnekleme ve ölçme hataları

Ölçme ve cevaplamama hataları

Örnekleme ve kapsam hataları

Cevaplamama ve kapsam hataları

Kapsam ve ölçme hataları


Yanıt Açıklaması:

Kapsam Hatası

Bu hata türünde örneklemin seçildiği liste araştırılan konu bakımından hedef kitlenin tüm üyelerini içermemektedir. Kapsam hatası, özellikle posta anketlerinde ve telefon görüşmelerinde karşımıza çıkan bir hatadır. Örneğin posta anketlerinde çerçeve olarak kullanılan listeler, çeşitli nedenlerde dolayı hatalı ya da eksiktir. Telefon numarası listelerindeki kapsam hatasında ise, araştırılan topluluğun bazı üyelerinin telefon rehberinde yer almaması isteğinden doğacaktır. Ayrıca listelerin güncel olmaması da bu tür hatayı karşımıza çıkartacaktır.

Örnekleme Hatası

Bu hata örneklem alınan anket çalışmalarında ortaya çıkar. Diğer bir deyişle, araştırmada hedef kitlenin tüm üyelerine ulaşılmadıysa bu hatadan tamamıyla kaçınmak söz konusu değildir. Olumlu yanı, örnekleme hatası örneklem genişliğini arttırarak kontrol edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum