Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1304657

"1982 Anayasası’nın 115. maddesine göre, Bakanlar Kurulu, kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak ve Danıştay incelenmesinden geçirilmek şartıyla çıkarılabilir" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu tanıma ait doğru cevaptır?


İçtihatlar

 Tüzükler

 Örf adet

 Yönetmelikler

 İçtihadı birleştirme kararları


Yanıt Açıklaması:

Tüzükler
1982 Anayasası’nın 115. maddesine göre, Bakanlar Kurulu, kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak ve Danıştay incelenmesinden geçirilmek şartıyla tüzükler çıkarabilir. Tüzükler, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanır ve kanunlar gibi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer. Bu hükümden anlaşılacağı üzere tüzükler,
kanunların uygulanmasını göstermek ya da kanunların emrettiği durumları düzenlemek üzere çıkarılırlar. Bu sebeple, tüzüklerin mutlaka bir kanuna dayanma zorunluluğu vardır. Yani, kanun tarafından düzenlenmemiş bir konu hakkında tüzüğün çıkarılması mümkün değildir. Tüzüklere örnek olarak, Soyadı Nizamnamesi, Hayvan Rehni Tüzüğü, Tapu Sicil Tüzüğü gösterilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum