Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1304597

Aşağıdakilerin hangisi deyimsel yorum yöntemini (lafzi yorum) açıklamaktadır?


Kanun metninde kullanılan kelimelerden, o hükmün ne anlama geldiği saptanmaya çalışılır. Yorum yapılırken kanunun metni ile bağlı kalınır ve metin dışına çıkılmaz.

Kanunun hazırlık çalışmalarına, komisyon ve Meclisteki konuşmalara, tartışmalara ve kanunun gerekçesine bakmak ve bunlardan yararlanmak gerekmektedir.

Kanunlar uygulandığı zamanın gereklerine anlayışına göre yorumlanırlar. Kanunlar yorumlanırken, kanun metni yanında, konunun amacını ve özellikle zamanın ihtiyaçlarını ve devrin anlayışını da gözden uzak tutmamak gerekir.

Kanunun bütününe egemen olan esaslara göre belirli bir maddenin ifade ettiği anlam anlaşılır. Kanunun özünü (ruhunu) ortaya çıkarabilmek için yapılması gereken kanunu yorumlamaktır.

Belli bir hukuki ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukuki ilişki veya duruma uygulanması anlamına gelir.


Yanıt Açıklaması:

Deyimsel yorum yöntemi (lafzi yorum) denilen bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan kelimelerden, o hükmün ne anlama geldiği saptanmaya çalışılır. Yorum yapılırken kanunun metni ile bağlı kalınır ve metin dışına çıkılmaz. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum