Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1255692

Dürüstlük kuralı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


TMK. m. 2/I’e göre, “Herkes, haklarını kul- lanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır”. Bu hükümde, bir hakkı kullanırken veya bir borcu yerine getirirken nasıl hareket edilmesi gerektiği genel olarak be- lirtilmektedir.

Diğer bir ifade ile kişiler haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken toplum içindeki makul, orta zeka^lı bir kimsenin davrandı- ğı gibi davranmamalıdır.

mülkiyet hakkına sahip olan bir kimse, bu hakkını yasanın çizdiği sınırlar da^hilinde kullanmak zorunda değildir.

borcu olan bir kim- senin borcunu ödemek için gece yarısı, herkes uyu- duktan sonra alacaklının evine gitmesi dürüstlük kurallarına aykırı değildir.

Dürüstlük kuralları genel olarak hakların kullanılması ve borçların yeri- ne getirilmesinde kullanılmaktadır. İlkenin uygulama alanı sadece bu belirtilenlerle sınırlıdır.


Yanıt Açıklaması:

Diğer bir ifade ile kişiler haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken toplum içindeki makul, orta zeka^lı bir kimsenin davrandı- ğı gibi davranmalıdır.

mülkiyet hakkına sahip olan bir kimse, bu hakkını yasanın çizdiği sınırlar da^hilinde kullanmak zorundadır.

borcu olan bir kim- senin borcunu ödemek için gece yarısı, herkes uyu- duktan sonra alacaklının evine gitmesi dürüstlük kurallarına aykırıdır.

Dürüstlük kuralları genel olarak hakların kullanılması ve borçların yeri- ne getirilmesinde kullanılmaktadır. Ancak bu ilke- nin uygulama alanı sadece bu belirtilenlerle sınırlı olmayıp, çok daha geniştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum