Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1255756

Hakkın Kötüye Kullanılması ve Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Bir kişinin başkasının manzarasını kapatmak için evinin önüne yüksek bir duvar örmesinde hakkın kötüye kullanılması yoktur.

Hakkın sırf başkasına zarar vermek kastıyla kullanılması, hakkın kullanılmasının sahibine sağla- dığı menfaat ile başkasına verdiği zarar arasında açık bir dengesizliğin olması veya hakkın sosyal amacından saptırılması hallerinde hak kötüye kullanılmış sayılır.

Hakkın kötüye kullanılmasından zarar gören kişi tek çeşit dava yoluna başvurabilir. 

Hakkın kötüye kullanılması durumunda, hu- kuk düzeni bu hakkı korumaz. Diğer bir ifadeyle, hakkı kötüye kullananın bu hakka dayanan talep- leri dikkate alınmaz. O¨rneğin hakkını kötüye kul- lanan davacı ise davası kabul edilir.

Hakkın kötüye kullanılmasından zarar gören kişiye de ayrıca dava hakkı tanınmaz.


Yanıt Açıklaması:

bir kişinin başkasının manzarasını kapatmak için evinin önüne yüksek bir duvar örmesinde hakkın kötüye kullanılması vardır.

Hakkın kötüye kullanılmasından zarar gören kişi dört farklı dava yoluna başvurabilir. Bu davalar hakkın kötüye kullanımını durdurma, hakkın kötüye kullanımını önleme, tespit dava- ları ile tazminat davasıdır.

Hakkın kötüye kullanılması durumunda, hu- kuk düzeni bu hakkı korumaz. Diğer bir ifadeyle, hakkı kötüye kullananın bu hakka dayanan talep- leri dikkate alınmaz. O¨rneğin hakkını kötüye kul- lanan davacı ise davası reddedilir.

Hakkın kötüye kullanılmasından zarar gören kişiye de ayrıca dava hakkı tanınır.

Yorumlar
  • 0 Yorum