Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1255705

Dürüstlük kuralı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Dürüstlük kuralı aynı zamanda, kanunların yorumlanmasın- da, hukuki^ işlemlerin yapılması, yorumlanması, tamamlanması, başka işlemlere dönüştürülmesi ve yeni şartlara uyarlanmasında da kullanılmaktadır.

Hukuk kural- ları, genel ve soyut niteliktedir. Ha^kim bu kuralları somut olaylara uygularken ve kendisine tak- dir hakkı tanınan durumlarda doğ- ruluk ve dürüstlük ilkelerinden yararlanamaz.

Bir boşanma davası sonucunda ha^kim çocuk üzerindeki velayet hakkı- nın kime bırakılacağını takdir ederken doğruluk ve güven ilkelerinden yararlanacaktır.

Hukuki^ işlemlerin kurulması sırasında da doğ- ruluk ve dürüstlük kuralları uygulama alanı bul- maktadır.

Taraflar sözleşme görüşmeleri sırasında, birbirlerine karşılıklı olarak bilgi vermek, yanılan tarafı uyarmak daha doğrusu doğruluk ve dürüst- lük kurallarına uymak zorundadırlar. Bu ilkeye aykırı hareket eden taraf, diğer tarafın zararlarını karşılamakla yükümlü olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Hukuk kural- ları, genel ve soyut niteliktedir. Ha^kim bu kuralları somut olaylara uygularken ve kendisine tak- dir hakkı tanınan durumlarda doğ- ruluk ve dürüstlük ilkelerinden ya- rarlanmakta ve bu kural çerçevesinde kanunları yorumla- maktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum