Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1212191

Miras paylaşma sözleşmesinin geçerliliği bakımından külli halef olan mirasçıların hangi oranda hemfikir olması gerekmektedir?


Oybirliği

Yarısı

Üçte biri

Dörtte biri

Beşte biri


Yanıt Açıklaması:

Miras paylaşma sözleşmesinin akdedilmesini sağlamak için kanun koyucu bazı kolaylıklar öngörmüş ve özellikle sözleşmenin yapılması işlemlerini basitleştirmeye çalışmıştır. Hukukumuzda miras paylaşma sözleşmesinin iki türü bulunmaktadır. Elden paylaşma ve yazılı miras paylaşma sözleşmesi. Elden paylaşmada mirasçılar aralarında fiilen payları oluşturup derhal birlikte hareket ederek paylaşımı da gerçekleştirirler. Yazılı sözleşmede ise nasıl ve ne şekilde paylaşacakları hususunu yazılı bir sözleşme halinde düzenlerler, bu durumda bu sözleşmenin bir de ifa aşaması olacaktır. Elden paylaşmanın aksine yazılı paylaşma sözleşmesinin hükmü hemen icra edilmemektedir.

Her iki tür miras paylaşma sözleşmesi bakımından da külli halef olan tüm mirasçıların oybirliği şarttır. Mirasçılar istedikleri takdirde terekenin tamamen veya kısmen paylaşılması da mümkündür. Bunun yanında miras hukukunda istenen mümkün olduğunca tereke mallarının aynen paylaşılmasıdır. Ancak aynen paylaşma sağlanamadığı takdirde mallar satılıp bedeli mirasçılar arasında miras paylarına göre paylaşılacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum