Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #26488

Aşağıdakilerden hangisi borç ilişkisine örnek olamaz?


Ali mağazadan 500 birim değerinde bir mal almıştır. Ali ve mağaza arasında bir borç ilişkisi kurulmuştur.
Kerem bir restoranla her gece canlı müzik yapacağı ve 6 ay boyunca başka hiç bir mekanda çalışmayacağına dair söz vermiştir. Kerem ve restoran sahibi arasında borç ilişkisi kurulmuştur.
Kapı komşusu olan 2 aileden birisi apartman aidatını ödemeyince bu iki komşu aile arasında borç ilişkisi kurulmuş olur.
Bir dükkanda alışveriş yaparken müşteri dükkan sahibinin 100 birim değerindeki antika vazosunu kırınca müşteri ve dükkan sahibi arasında borç ilişkisi kurulmuş olur.
Arabayla giderken bir yayaya çarpan sürücü ile çarptığı yaya arasında bir borç ilişkisi kurulmuş olur.

Yanıt Açıklaması: Borç ilişkisine çeşitli örnekler verilebilir: B, A’dan 100 değerindeki TV’sini satın almıştır. B’nin, A’ya, 100 ödemekle; A’nın ise TV’yi B’ye teslim etmekle yükümlü olduğu bir borç ilişkisi kurulmuş olur. Bunun gibi, müzisyen B, müzik evi sahibi A’ya karşı, bir yıl boyunca her gün 22:00-24:00 saatleri arasında şarkı söyleme; aynı dönemde başka hiçbir müzik evinde ya da benzeri yerde çalışmama sözü vermiştir. B ile A arasında; B’nin şarkı söyleyerek iş görme ve başka yerlerde çalışmama edimlerini üstlendiği bir borç ilişkisi kurulmuş olur. Keza, B, A’nın 100.000 değerindeki antika vazosunu kırmışsa, B ile A arasında, B’nin A’ya 100.000 tazminat borcunun doğumuna yol açan borç ilişkisi kurulmuş olur.
Yorumlar
  • 0 Yorum