Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #26464

Sebepsiz zenginleşme, haklı bir sebep olmaksızın bir kimsenin malvarlığının diğer bir kimsenin malvarlığı aleyhine artmasıdır (TBK 77/I). Yeni TBK 77 uyarınca, başkasının sadece malvarlığından değil, emeğinden haklı sebep olmaksızın zenginleşme de iadeye tâbidir. . Malvarlığında fiilen artış meydana getiren zenginleşme olumlu (müsbet) zenginleşme ve malvarlığının azalmasının önlenmesi ise olumsuz (menfi) zenginleşme olarak nitelenmektedir. Yani aktiflerin azalmaması ya da masrafı yapmadığı için pasiflerin artmamış olmasıdır. Bu bilgilere göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?


Sebepsiz zenginleşmeden söz edebilmek için, her şeyden önce bir tarafın malvarlığında bir zenginleşme (çoğalma) meydana gelmiş olmalıdır.
Türk hukukunda zenginleşme yasak değildir.
Malvarlığının azalması, malvarlığında (meydana gelebilecek) artışın önlenmesidir
Bir kişinin malvarlığında meydana gelen çoğalma ile diğer bir kişinin malvarlığındaki azalma arasında bir illiyet (nedensellik) bağının, yani sebep sonuç ilişkisinin bulunması gerekmektedir.
Borçlar Kanunu, kimi hukuksal ilişkiler dolayısıyla haksız zenginleşme kurallarına dayanılamayacağını hükme bağlamıştır.

Yanıt Açıklaması: soru cümlesinden yola çıkarak "Sebepsiz zenginleşmeden söz edebilmek için, her şeyden önce bir tarafın malvarlığında bir zenginleşme (çoğalma) meydana gelmiş olmalıdır". çıkarımı yapıulabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum