Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #26467

Ali’nin, Baha ve Ceyda’ya 100 ödünç vermiştir. Baha ve Ceyda, Ali’ye müteselsil borçluluk açıklaması yapmıştır. Ali, alacağın tümünü onlardan herhangi birinden, örneğin Baha’dan isteyebilir. Kendisinden istemde bulunulan borçlu Baha borcun tümünü ifayla yükümlüdür. İstemle karşılaşan borçlu Baha, alacaklıdan, diğer borçlu Ceyda ile yaptıkları anlaşmaya göre kendisine düşen payı (kısmen) ifa ile borçtan kurtarılmasını isteyemez. Bu örnek olaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?


Açık bir anlaşma yok ve borcun niteliği de engellemiyorsa birden çok borçlunun her biri borçtan kendisine düşen payı ifa etmekle borçtan kurtulur.
Bölünemez borç, yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği kısımlara ayrılarak ifası mümkün olmayan borcu ifade eder.
Müteselsil borçluluk bir ve aynı borçtan dolayı birden fazla borçlunun bulunduğu, alacaklının bu borçlulardan dilediğince seçtiği birinden alacağın tamamen ya da kısmen ifasını isteyebileceği birlikte borçluluk ilişkisidir.
Bölünemez borcun birden fazla alacaklısı varsa, borçlu, borcu alacaklıların tümüne ifa etmekle yükümlüdür. Alacaklılara ise bu yönde bir istemde bulunma yetkisi tanınmıştır: Alacaklılar, edimin bütün alacaklılara ifa edilmesini isteyebilir
Müteselsil alacakta, ifa bütün alacağı kapsamalıdır.

Yanıt Açıklaması: Müteselsil borçluluk bir ve aynı borçtan dolayı birden fazla borçlunun bulunduğu, alacaklının bu borçlulardan dilediğince seçtiği birinden alacağın tamamen ya da kısmen ifasını isteyebileceği birlikte borçluluk ilişkisidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum