Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #26600

Bir nakliye şirketinde şöförlük yapan Mahmut aracın el frenini çekmeyi unuttuğu için araç park halindeki bir arabaya çarparak ciddi hasar vermiştir. Bu olayla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Adam çalıştıran çalıştırdığı kişilerin haksız fiilleri neticesinde vermiş olduğu zararlardan dolayı özen esası gereğince sorumludur.
Adam çalıştıran, çalıştırdığı adamın kendisine verilen işi görürken yol açtığı zararlardan sorumlu tutulmaz.
Adam çalıştıran ile adamı arasındaki bağımlı bir çalışma ilişkisinin varlığı söz konusu değildir.
Zarar, adam çalıştıran tarafından verilen işin görülmesi sırasında meydana gelmiş olmasaydı da adam çalıştıran sorumlu olurdu.
Adam çalıştıranın bu sorumluluktan, adamını seçerken gereken özeni gösterdiğini kanıtlayarak kurtulamaz.

Yanıt Açıklaması: Adam çalıştıran çalıştırdığı kişilerin haksız fiilleri neticesinde vermiş olduğu zararlardan dolayı özen esası gereğince sorumludur. Adam çalıştıran, çalıştırdığı adamın kendisine verilen işi görürken yol açtığı zararlardan sorumlu tutulur (TBK 66). Adam çalıştıran ile adamı arasındaki bağımlı bir çalışma ilişkisinin varlığı ve zararın adam çalıştıran tarafından verilen işin görülmesi sırasında meydana gelmiş olması şarttır. Adam çalıştıran, bu sorumluluktan, adamını seçerken, ona talimat verirken, onun gözetim ve denetiminde gereken özeni gösterdiğini kanıtlayarak kurtulur (TBK 66/II; krş. eBK 55/, cüm. 2).
Yorumlar
  • 0 Yorum