aof.sorular.net
Medeni Usul Hukuku
Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı
Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1233635
Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1233635
Hakimin yasaklılığına dair aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Yasaklılık sebeplerinden birisinin mevcut olması durumunda hâkim, talep olmasa dahi, bunu resen (görevi gereği kendiliğinden) gözeterek çekinme kararı vermek zorundadır.
|
Çekinme kararını, hakkında yasaklılık sebebi bulunan hâkimin bizatihi kendisi verir.
|
Taraflar da, yargılamanın her aşamasında, hâkim için bir yasaklılık sebebi bulunduğunu ileri sürerek hâkimden çekinme kararı vermesini isteyebilirler.
|
Yasaklılık sebebi bulunmasına rağmen davanın her iki tarafı, hâkimin davaya devam etmesi hususunda anlaşsalar bile, böyle bir anlaşma geçerli olmaz; hâkim, buna rağmen çekinme kararı vermek zorundadır.
|
Hakkında yasaklılık sebebi bulunan hâkimin huzuruyla yapılan bütün işlemler geçerlidir, üst mahkemenin kararıyla iptal olunamaz.
|
Yanıt Açıklaması:
Yasaklılık sebeplerinden birisinin mevcut olması durumunda hâkim, talep olmasa dahi, bunu resen (görevi gereği kendiliğinden) gözeterek çekinme kararı vermek zorundadır (HMK m. 34, I). Taraflar da, yargılamanın her aşamasında, hâkim için bir yasaklılık sebebi bulunduğunu ileri sürerek hâkimden çekinme kararı vermesini isteyebilirler. Yasaklılık sebebi bulunmasına rağmen davanın her iki tarafı, hâkimin davaya devam etmesi hususunda anlaşsalar bile, böyle bir anlaşma geçerli olmaz; hâkim, buna rağmen çekinme kararı vermek zorundadır. Çekinme kararını, hakkında yasaklılık sebebi bulunan hâkimin bizatihi kendisi verir. Bu karara karşı üst mahkemeye başvurulabilir (HMK m. 35, I). Çekinme kararının ilk derece mahkemesi hâkimince verildiği hallerde, başvuru üzerine bölge adliye mahkemesinin vereceği karar kesindir (HMK m. 35, II). Hakkında yasaklılık sebebi bulunan hâkimin huzuruyla yapılan bütün işlemler, üst mahkemenin kararıyla iptal olunabilir; hüküm ve kararlar ise herhâlde iptal olunur (HMK m. 35, I).
Yorumlar
- 0 Yorum