Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1197757

I- Yargı işlevini yerine getirecek olan mahkemelerin kuruluşunun kanunla düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca anayasal bir düzenlemeye gerek bu­lunmamaktadır.

II- Adli yargının medeni yargı alanında ilk derecede görev yapan mahkemeleri­ne hukuk mahkemeleri adı verilmektedir. Önlerine dava yoluyla gelen uyuşmaz­lıklara ilk önce bakan bu mahkemeler de genel mahkemeler ve özel mahkemeler şeklinde iki gruba ayrılmaktadır.

III- Adalet Bakanlığınca, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde bulundurularak belirlenen yerlerde, ilk derecede verilen ve verildiği anda kesin olmayan nihai kararların hukuk ve vakıa açısından kanun yolu denetiminin (istinaf incelemesinin) yapıldığı bölge adliye mahkemeleri kuru­lur.

IV- Adli yargıya ilişkin yargı örgütlenmesinde en üst mahkeme Yargıtay’dır.

Adli yargı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I ve III

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Yargı işlevini yerine getirecek olan mahkemelerin kuruluşunun kanunla düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca anayasal bir düzenlemeye gerek bu­lunmamaktadır. Adli yargının medeni yargı alanında ilk derecede görev yapan mahkemeleri­ne hukuk mahkemeleri adı verilmektedir. Önlerine dava yoluyla gelen uyuşmaz­lıklara ilk önce bakan bu mahkemeler de genel mahkemeler ve özel mahkemeler şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Adalet Bakanlığınca, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde bulundurularak belirlenen yerlerde, ilk derecede verilen ve verildiği anda kesin olmayan nihai kararların hukuk ve vakıa açısından kanun yolu denetiminin (istinaf incelemesinin) yapıldığı bölge adliye mahkemeleri kuru­lur. Adli yargıya ilişkin yargı örgütlenmesinde en üst mahkeme Yargıtay’dır. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum