Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1298909

Aşağıdakilerden hangisi bir davada, taraflardan birinin kendi aleyhine ileri sürülen vakanın doğru olduğunu beyan etmesidir?


Vekalet sözleşmesi 

Tahkim

İkrar

İlk itiraz 

Resmi şekil 


Yanıt Açıklaması:

Resmî şekil: Hukukî işlemlerdeki şekil şartının resmî bir makamın katılmasıyla yerine getirilmesidir. Resmî şekilde, hukukî işlem (veya sözleşme), noter veya tapu memuru gibi resmî bir memurun (merciin) katılımıyla yapılır.

 İlk İtiraz: Dava şartları yanında, yine usûl hukukuna ilişkin olan fakat hâkim tarafından resen gözetilemeyen, ancak davalı tarafından açıkça ve usûlüne uygun olarak ileri sürülmesi halinde davanın esasına girilmesine engel olan şartlara ilk itiraz denilmektedir. Örneğin yetki ve tahkim itirazı. ‹lk itirazlar, davalı tarafından, en geç cevap dilekçesiyle birlikte ileri sürülmelidir.

 Tahkim, taraşarın aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemler tarafından çözülmesi için yaptıkları bir anlaşmadır.

 Vekalet Sözleşmesi: Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir. Doğru cevap C.

Yorumlar
  • 0 Yorum