Medya Girişimciliği Deneme Sınavı Sorusu #1387745

“… toplumlarda geleneksel değerlere bağlılık ve haysiyet daha ön planda yer almaktadır. Bugüne ve geçmişe daha çok bağlı, eskiye dayalı senaryolar geliştirmeyi seven tutum ve davranışlar, değişime daha çok direnç gösterme gibi kavramlar söz konusudur. Bu toplumlarda bireyler toplumu kurtarıcı bir rol aldığı düşüncesiyle Sezar’a atfedildiği gibi liderlerine olağanüstü bir rol yüklerler. Yine bu toplumlarda dünle bugünü özdeşleştirmeye çalışıp, mevcut durumu iyi yönetmeye çalışan transaksiyonel yani diğer bir ifadeyle operasyonel liderlik tipi daha yaygın görülmektedir.” İfadesinde aşağıdaki kültürel boyutlardan hangisi gelmelidir?


Kısa dönem yönelimli

Hoşgörülü

Toplulukçu

Güç mesafesi yüksek

Belirsizlikten kaçınma yüksek


Yanıt Açıklaması:

Uzun veya Kısa Dönem Yönelimli Olma

Hofstede ve Minkov (2010) tarafından yapılan güncel değerlendirmelerde literatüre kazandırılan bir boyut olan uzun-kısa dönem yönelimli olma durumu ile geleceğe verilen değer ile geçmişe verilen değer arasındaki farklılıklara odaklanılmaktadır. Bu kültür boyutunda, geleceğe yönelik yani uzun dönem yönelimli olma durumunda ileri görüşlü tutum ve davranışlar desteklenmektedir. Bu tarz kültürel yapılarda özellikle transformasyonel yani dönüşümcü liderlerin kendini rahatça ifade edip toplumu bir noktadan başka bir noktaya götürebilecek ortamlar söz konusudur. Azim, ısrar, öz-yeterlilik gibi kavramlar baskın kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kısa dönem yönelimli toplumlarda ise geleneksel değerlere bağlılık ve haysiyet daha ön planda yer almaktadır. Bugüne ve geçmişe daha çok bağlı, eskiye dayalı senaryolar geliştirmeyi seven tutum ve davranışlar, değişime daha çok direnç gösterme gibi kavramlar söz konusudur. Bu toplumlarda bireyler toplumu kurtarıcı bir rol aldığı düşüncesiyle Sezar’a atfedildiği gibi liderlerine olağanüstü bir rol yüklerler. Yine bu toplumlarda dünle bugünü özdeşleştirmeye çalışıp, mevcut durumu iyi yönetmeye çalışan transaksiyonel yani diğer bir ifadeyle operasyonel liderlik tipi daha yaygın görülmektedir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum