Medya Girişimciliği Deneme Sınavı Sorusu #1387729

Her insanda kişiliğin ya içe ya da dışa dönük olduğunu vurgulayan ve kişiliğin duyuş (duyu organlarıyla algılama), hissetme, düşünme ve sezgi olmak üzere dört ana işlevini tanımlayan ve bu işlevlerden hareketle çeşitli kişilik tipleri ortaya koyan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?


Carl Jung

Alfred Adler

Sigmund Freud

Ercih Fromm

Erik Erikson


Yanıt Açıklaması:

Carl Jung her insanda kişiliğin ya içe ya da dışa dönük olduğunu vurgulamıştır. Kişiliğin dört ana işlevini tanımlamıştır. Bunlar; duyuş (duyu organlarıyla algılama), hissetme, düşünme ve sezgi. Jung bu işlevlerden hareketle çeşitli kişilik tipleri ortaya koymuştur.

Bunlar (Sargut, 2015b);

  • Duyusal Düşünsellik: Pratik davranışlar öne çıkmaktadır. Bu tipler iş ilişkilerinde kişiselleştirmeye yer vermez ve görev ile kişiyi, ayrı tutmayı becerirler. Profesyonelce davranırlar. Gerçekçi ve sağlamcıdırlar. Bu kişilik tipinde veri ve istatistiğe dayalı bilgilerle ilgilenilir. Genel bir ifade ile “Gelenekçi” oldukları ifade edilebilir.
  • Sezgisel Düşünsellik: Bu tip bireylerde iş ilişkilerini kişiselleştirmeme esastır. Kişisel yakınlıkla işi, ayrı tutmayı becerirler. Buluşçu davranışlar geliştirirler, bu kapsamda düş dünyaları zengin kişilerdir. Kuramsal düşünme ve soyutlama becerileri yüksektir. Genel bir ifade ile “İleri Görüşlü” oldukları ifade edilebilir.
  • Duyusal Duygusallar: Bu bireyler daha çok sosyal yönleri ile öne çıkarlar. Belirsizlikten pek hoşlanmazlar ve köklü değişikliklerden haz etmezler. Sistemin tümünden vazgeçmek yerine tamir etmeyi yeğlerler. Genel bir ifade ile “Sadık” oldukları ifade edilebilir.
  • Sezgisel Duygusallar: Yaratıcılığı, düş kurmayı ve kişisel sıcaklığı önemserler. Kavrama yetenekleri yüksektir. Kesin hiyerarşinin bulunmadığı, az sayıda kuralın olduğu, esnekliği öne alan örgütlerde daha başarılıdırlar. Dünyaya idealist bir gözle bakarlar. Genel bir ifade ile “Katalizör” oldukları ifade edilebilir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum