Medya Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #813904

Aşağıdakilerden hangisi Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenen, kanunun 8. maddesinde yer alan yayın hizmeti ilkelerinden biri değildir?


Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykı rı olamaz.

Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz.

Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez.

Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez.

Medya hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarını kendi bünyesindeki birimlerce yapar ve denetler.


Yanıt Açıklaması:

A,B,C ve D şıklarında verilenler Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenen, kanunun 8. maddesinde yer alan yayın hizmeti ilkeleri arasında yer alır. Ancak E şıkkında verilen “Medya hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarını kendi bünyesindeki birimlerce yapar ve denetler.ı” yanlıştır. Çünkü Medya hizmet sağlayaıcıları başından sonuna kadar bu süreci noter denetiminde yapmakla yüklüdür. Doğru cevap E’dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum