Medya Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #813859

Aşağıdakilerden hangisi 6112 sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”un 4ncü maddesi ile yapılan düzenlemeler arasında yer almaz?


Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesine taraf olan devletler kendi toprakları üzerinde program hizmetlerinin yeniden iletimi kısıtlayamazlar.

Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesine taraf olan devletler ifade ve haber alma özgürlüğünü güvence altına almakla yükümlüdür.

Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesine taraf olan devletler yayın özgürlüğünü güvence altına almakla yükümlüdür.

Bir medya sağlayıcı kuruluşun aynı yayın hizmetini uydu, kablo ve karasal gibi farklı ortamlardan değişiklik yapmaksızın eş zamanlı olarak iletmesi yeniden iletim olarak kabul edilmez.

Yayın hizmetlerinin içeriğine ve yayınlanmasına önceden müdahale edilemez ve yayınların içeriği önceden denetlenemez.


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesinin 4 üncü maddesinde sözleşmeye taraf devletlerin kendi toprakları üzerinde program hizmetlerinin yeniden iletimini kısıtlayamayacakları hüküm altına alınmıştır. Sözleşmeye paralel olarak, ifade ve haber alma özgürlüğünü sağlayacak ve yayın izleme özgürlüğünü güvence altına alacak şekilde, yayınların yeniden iletimi serbest bırakılmıştır. Bu çerçevede, aynı yayın kuruluşunun yayınlarının farklı ortamlardan eş zamanlı olarak iletilmesi yeniden iletim sayılmamaktadır. A,B,C ve D şıklarında verilen maddeler 6112 sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”un 4ncü maddesi ile yapılan düzenlemeler arasında yer alır. Ancak E şıkkı “Medya Hizmet Sağlayıcının Bağımsızlığı ve Sorumluluğu” ile ilgilidir. Doğru cevap E’dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum