Medya Planlama Deneme Sınavı Sorusu #1333869

Medya planlamasında hem ürün kategorisinin (deterjan gibi) hem de reklamı yapılacak markanın (Omo gibi) hedef kitle tarafından tercihi bu iki endeksle sıralanmış olacaktır. Bu sayede hedef kitlenin hem kategori hem de marka bilgisi ve satın alma davranışı planlamada daha sağlam mecra seçimi için kullanılacaktır.

Aşağıdakilerden hangisi Marka Gelişim Endeksi (BDI) ve Kategori Gelişim Endeksini (CDI) değerlendirirken karşılaşılabilecek durumlardan biridir? 


Hem BDI, hem de CDI düşük ise, bu pazarın hem marka için, hem de kategori için iyi bir satış potansiyeli taşıdığı söylenebilir.

BDI yüksek, CDI düşük ise, bu pazar kategori için iyi bir potansiyeli temsil etmektedir. Ancak markanın satışlarının neden iyi olmadığı konusunda araştırma yapmak gerekir.

BDI düşük, CDI yüksek ise, bu pazarda kategori iyi bir satışa sahip değildir, ancak marka sahiptir.

Hem BDI, hem de CDI yüksek ise, bu pazar tüm markalar için risklidir. Kategorinin neden iyi bir satışa sahip olmadığı öğrenilmelidir.

BDI yüksek, CDI düşük ise, bu pazarda kategori iyi bir satışa sahip değildir, ancak marka sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

BDI ve CDI’yi değerlendirirken aşağıdaki durumlarla karşılaşılabilir:

- Hem BDI, hem de CDI yüksek ise, bu pazarın hem marka için, hem de kategori için iyi bir satış potansiyeli taşıdığı söylenebilir.

- BDI yüksek, CDI düşük ise, bu pazarda kategori iyi bir satışa sahip değildir, ancak marka sahiptir. Reklam yapmak için iyi bir pazardır ancak markanın satışlarının zamanla azalıp azalmadığı takip edilmelidir.

- BDI düşük, CDI yüksek ise, bu pazar kategori için iyi bir potansiyeli temsil etmektedir. Ancak markanın satışlarının neden iyi olmadığı konusunda araştırma yapmak gerekir. Dağıtım zayıf olduğu için, reklama yeterli bütçe ayrılmadığı için, yeterli GRP ya da erişim olmadığı için olabilir. Bir cevap bulmadan bu pazarda reklam yapmak risklidir.

- Hem BDI, hem de CDI düşük ise, bu pazar tüm markalar için risklidir. Kategorinin neden iyi bir satışa sahip olmadığı öğrenilmelidir. Bu tür bir pazar reklam yapmak için iyi bir seçim olmayabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum