Medya Planlama Deneme Sınavı Sorusu #1333789

I. Fiyatlama reklam için ayrılacak bütçeyi doğrudan etkilemektedir.

II. Toptancı ve perakendecilerin kâr marjları reklamverenin bekleyebileceği aracı desteği miktarını etkiler.

III. yüksek kalitede prestijli ürün, buna uygun fiyatıyla sunulmalıdır.

Pazarlama unsurlarından olan fiyat politikasının medya planını etkilediğine ilişkin ifadelerden doğru olan veya olanlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam ve bir arada verilmiştir?


I ve III

Yalnız III

II ve III

I ve II

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Pazarlama unsurlarından olan fiyat politikası, medya planını üç şekilde etkilemektedir. Birincisi fiyatlama direkte olarak kâr marjını dolaylı olarak da reklam için ayrılacak bütçe miktarını etkilemektedir. Dolayısıyla reklam bütçesi üzerindeki bu etki medya satın alımlarının kalitesi ve miktarını etkileyecektir. İkinci olarak, dağıtım kanalı içindeki toptancı ve perakendecilerin kâr marjları reklamverenin kanaldaki bu üyelerden bekleyebileceği aracı desteği miktarını etkileyebilir. Toptancılara ve perakendecilere tanınan yüksek kâr marjları daha çok satış tutundurma desteği demektir. Aracılara verilecek düşük kâr marjları, bu aracıların üreticiye satış tutundurma faaliyetleri adına daha az destek vereceği anlamına gelmektedir. Aracılara yüksek kâr marjları tanındığında üretici aracılardan destek görür ve üreticinin medya harcamalarını azaltır. Toptancıların ürünü perakendeci satıcılara sunmak için yaptıkları faaliyetler üreticinin omuzlarındaki reklam yükünü hafifletir.

Medya planı üzerindeki üçüncü fiyatlandırma etkisi, fiyat stratejisi ve ürün özellikleri arasındaki etkileşimin bir sonucudur. Çünkü tüketiciler tarafından fiyat genellikle kalitenin bir göstergesi olarak algılanmaktadır. Birçok yüksek kalitede prestijli ürün buna uygun fiyatlarda satılmaktadır. Bu tür bir ürün, kaliteli ve prestijli imajı yaratabilecek uygun bir medya aracında söz konusu yüksek fiyat ve kaliteyi hak edecek şekilde sunulmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum