Medya Siyaset Kültür Deneme Sınavı Sorusu #352848

Aşağıdakilerden hangisi popüler kültür için söylenemez?


Kitle iletişim araçlarıyla birlikte hem üretilmekte hem de dağıtılmakta olan popüler kültür, kültürel mekanizmanın içinde sanat, bilim, eğlence, haber alma gibi yaşamsal önem taşıyan olguları, yeniden üreten bir süreci de barındırmaktadır.

Popüler kültür ögelerinin yaygınlaştırılmasında iki önemli oluşum: birincisi, elektronik çoğaltım tekniğinin gelişmesi; ikincisi ise daha önce belirttiğimiz gibi, kitle iletişim araçlarının etkinliklerinin artmasıdır.

Marksist yaklaşım,popüler kültürü halk üzerine empoze edilmiş kitle kültürü olarak ele almaktadır.

Siyasal sağ ve tutucu kesim, popüler kültür ile kitle kültürünü aynı kefeye koyarak tanımlarlar.

Marksist yaklaşım popüler kültürü çoğulculuğun, demokratikleşmenin, bireysel özgürlüğün göstergesi olarak tanımlar.


Yanıt Açıklaması:

Popüler kültür ögelerinin yaygınlaştırılmasında iki önemli oluşumun etkilerini gözlemlemekteyiz. Bunlardan birincisi, elektronik çoğaltı tekniğinin gelişmesi; ikincisi ise daha önce belirttiğimiz gibi, kitle iletişim araçlarının etkinliklerinin artması. Siyasal sağ ve tutucu kesim, popüler kültür ile kitle kültürünü aynı kefeye koyarak tanımlarlar. Batı’nın klasik ve aristokrat kültür geleneğini yüksek kültür, popüler kültürü ise alçak kültür olarak adlandırırlar. İkinci yaklaşım ise çoğulculuğun, demokratikleşmenin, bireysel özgürlüğün göstergesi olarak tanımlar popüler kültürü. Marksist yaklaşım, halk üzerine empoze edilmiş kitle kültürü olarak ele almaktadır. Siyasal sağ ve tutucu kesim, popüler kültür ile kitle kültürünü aynı kefeye koyarak tanımlarlar. Batı’nın klasik ve aristokrat kültür geleneğini yüksek kültür, popüler kültürü ise alçak kültür olarak adlandırırlar. Bu kültürün uygarlık, saf ve ciddi kültür için zararlı olduğunu, alçak zevklerin ve ilgilerin kültürü olduğunu iddia ederler. İkinci yaklaşım ise çoğulculuğun, demokratikleşmenin, bireysel özgürlüğün göstergesi olarak tanımlar popüler kültürü. Bir diğer yaklaşım ise popüler kültürü, kültürel üretimde hem materyal hem de ideolojinin üretimi olarak ele almaktadır. Marksist yaklaşım, halk üzerine empoze edilmiş kitle kültürü olarak ele almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum