Medya Siyaset Kültür Deneme Sınavı Sorusu #354131

Gazetelerde magazinel nitelikli haberler kadınların en çok yer aldığı haberlerdir. Kadının bu haberlere konu edinme biçimleri için aşağıdakilerde hangisi söylenemez?


Kadınların daha çok görünümleri ve buna bağlı olarak da bedenlerinin teşhiri nedeniyle haber değeri taşıdıkları saptanmış.

Kadınlar, seyirlik bir nesne olarak görülmektedir. Bu nitelikteki kadın, aynı zamanda çocuk bakımı, yemek tarifi, alışveriş gibi konularla da ilişkilendirilerek toplumdaki cinsiyete dayalı iş bölümü pekiştirilmektedir.

Haberlerde şiddete maruz kalan kadınlardan söz ederken bile onların güzelliği, gençliği, eş ve anne olmaları vurgulanıp, şiddete maruz kalma nedenleri zaman zaman ön plana çıkarılarak, şiddet bir bakıma meşrulaştırılmaktadır.

Toplumdaki stereotiplerle karşılaşılmakta ve bunlar aracılığıyla da kadının kimliği yeniden tanımlanmaktadır.

Değişen kadın yaşamları çoğul bakış açıları ile yansıtılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Gazetelerde de erkek egemen söylemin varlığı görülmektedir. Gazetelerdeki haberlere bakıldığında kadınların büyük oranda mağdur, kurban, bir erkeğin denetiminde, anne ve eş olarak temsil edildği bulunmuştur. Kadınlar, siyasetçi ya da meslek sahibi kişiler olarak konu oldukları durumlarda bile toplumdaki geleneksel rollerinden kopamamıştır. Değişen kadın yaşamları, geleneksel değerler doğrultusunda disiplin edilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda kadınların habere konu edilme biçimleri ve kadın konularına yaklaşımda cinsiyetçi bir bakış açısının varlığından söz edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum