Medya Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #959384

Aşağıdakilerden hangisi yeni teknolojinin avantajına örnektir?


Örgütlü olan her yerdeki hareketlerin izlenebilir olması

Cep telefonunun kablolu telefonun yere bağımlı koşulunu ortadan kaldırması

"Kişisel ilişki”nin azalıp "self-servis" türü ilişkilerin giderek artması

"Aile" ve "kişisel" harcamaların, mesela telefon faturalarının, artması

Internet bağımlılığından kaynaklı psikolojik ve fizyolojik sorunların artması


Yanıt Açıklaması:

Yeni teknolojik araçların topluma ve insanlara faydalı etkileri çoğu kez abartılmış bir şekilde sunulur. Bu abartmaların önemli bir kısmı tümüyle geçersizdir, bir kısmı da “olabilirin” “oluyor” gibi gösterilmesindendir. Soruda verilen seçeneklerin arasında cep telefonunun mobil olması ve yere bağımlı olma koşulunu ortadan kaldırması bir avantaj olarak değerlendirilebilecekken, verilen diğer seçenekleri sorguladığımızda dezavantaj kategorisine koymak mümkün olmaktadır.

Yaşamın her anında “kişisel ilişki” giderek azalmakta; “self-servis” ve “kendin pişir kendin ye” türü yapılar insan ilişkisini daha da azaltmaktadır. Her gün gittiğimiz mekanlardaki yüzlerce kişi bizim için ve onların her biri diğerleri için fiziksel beraberlikte “ilişki kurmadığımız ötekiler” durumunda; bu nedenle, milyonlar arasında milyonlar gerçek ilişkinin yerini alan sanal ilişkiler aleminin siber uzayı içinde yapayalnız.

Yeni teknolojilerle iş yerinden evimize kadar olan her örgütlü yerdeki hareketlerimiz izlenmektedir.

Kullandığımız yeni teknolojiler “aile” ve “kişisel” harcamalarımızı eskisinden çok daha fazla artırdı. Daha önce evdeki telefona verilen aylık faturanın şimdi evdeki her fert için birkaç misli fatura ödenmektedir. İnternet bağlantısı da yeni bir eklemedir.

Cep telefonu kablolu telefonun yere bağımlı koşulunu ortadan kaldırdı. İstediğimiz yerden artık bağlanabiliriz.

İnternet bilgisayar kullanımı gerektirir ve bağımlılık yaratır. Bu bağımlılığın sonuçları arasında artan görme problemleri, eklem sorunları, çeşitli psikolojik hastalıklar ve sosyal ilişklerde kötü davranışlar vardır. Benzer sorunları cep telefonları da yaratmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum