Medya Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #969328

I. Teknolojik araç ve gereçler

II. Teknolojik bilgi ve bilgi üretimi

III. Kalifiye ve kalifiye olmayan insan gücü

IV. Örgütlenme ve koordinasyon

Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşebilmesi için yukarıda sıralananlara ihtiyaç vardır?


Kitle iletişiminin üretilebilmesi için

Kitle iletişim araçlarının efektif kullanımı için

Kitle iletişim ürünlerinin yaygınlaşabilmesi için

Kitle iletişim ürünlerinin zararlarını azaltmak için

Kitle iletişim üretiminde verimi arttırmak için


Yanıt Açıklaması:

Kitle üretiminin yapılabilmesi için, o toplumun veya dünyadaki bir toplumun, kitle iletişimini üretecek bilgi ve araç üretimi seviyesinde olması gerekir.

a. Kitle iletişiminin üretiminin yapılmasını sağlayan teknolojik araçlar ve bu araçların üretimi: Örneğin, bir televizyon stüdyosundaki tüm araçlar ve bu araçların üretimi; bir sinema filminin yapılmasında kullanılan tüm araçlar ve bu araçların üretimini yapan teknolojik araçlar (ve elbette bu teknolojik araçları da üreten araçlar ve onları üreten araçlar).

b. Teknolojik araçları üreten teknolojik bilgi ve bilgi üretimi (çoğu kez gizlidir): Örneğin, bir televizyon stüdyosu araçlarını üreten bilgi, bu bilginin üretimi ve aynı zamanda stüdyodaki araçları üretme.

c. Tüm üretimleri tasarlayan ve yapan kalifiye ve kalifiye olmayan insan emeği: Üretimin yapılması, otomasyon sisteminde olsa bile, üretim için insanın olmasına bağlıdır. İnsanın olmadığı bir otomasyon üretiminin, sosyal yaşam bağlamında hiçbir anlamı yoktur.

ç. Tüm bu üretimlerin örgütlenmesi ve koordinasyonu: Hangi seviyede olursa olsun, üretimin yapılabilmesi, ancak emeğin, bilginin, tüm diğer kaynakların örgütlenmesi, işbirliği içinde harekete geçirilmesi gerekir. Makinelere sahip olunabilir, emeğe ve hammaddelere sahip olunabilir, ama üretim ancak örgütlü faaliyetler ile gerçekleşebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum