Medya Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #959359

Aşağıdakilerden hangisi yeni teknoloji ile ilgili doğru bir ifadedir?


Yeni teknoloji dendiğinde kastedilen teknolojinin ürünleridir.

E-posta, sohbet, Facebook gibi platformlar teknolojik araçlara örnektir.

Yeni teknoloji sadece günlük hayatta iletişim için tasarlanan araçları kapsamaktadır.

Yeni teknoloji geleneksel teknolojilerden bağımsız olarak üretilmektedir.

Yeni teknoloji ile kastedilen araçlar güncelliklerini kaybetmezler.


Yanıt Açıklaması:

“Yeni teknoloji” “günümüzdeki araçlar” anlamında kullanılır. Dolayısıyla, kil tabletlerin kullanıldığı dönemde çivi yazısı “yeni teknolojiydi”. Televizyon 1950 ve 1960’larda “yeni teknolojiydi”.

Yeni teknoloji, üretildiği yerde, asla “eski” veya “geleneksel” teknolojiler olmadan üretilemez, çünkü onların bilgisi üzerine inşa edilir. Yeni teknolojik yapı asla üzerine inşa edilen yapının zorunlu koşullarından biri olmaksızın var olamaz: Elektrik ve elektronik ile ilgili bilgi olmaksızın bilgisayar veya internet ve bilgisi olamaz. Yeni teknolojinin bir ürünü bir önceki ürünle birlikte kalabilir, onu marjinal duruma düşürebilir veya ortadan kaldırabilir. Bir araç bir diğerinin yerini alabilir ama o araçları üreten teknolojik yapı “kendini üzerine inşa ettiği teknolojik yapıdan” bağımsız olamaz ve onu ortadan kaldıramaz. Yeni teknolojiler denildiğinde aslında, teknolojiden bahsedilmemektedir, teknolojinin ürünlerinden, yani teknolojik araçlardan bahsedilmektedir. Bilgisayar bir teknolojik araçtır. E-posta, sohbet, Facebook gibi sosyal ağ ve blog gibi şeyler teknolojik araç değildir; bunlar teknolojik araçların sağladığı ilişki ve iletişim kurma ve yürütmeyi anlatır.

Araçlar Yeni teknolojik araçlar kişisel kullanımdan uluslararası ticaret, baskı ve savaş amaçlı kullanıma kadar farklılaşan binlerce tür aracı içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum