Medya ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #895436

1) İş dünyası ya da siyasetin güçlü kişileri ile yakın temas kurabilmek , 2) Prestij ve dolgun ücretler, 3) Kendi imkanları ile gerçekleştiremeyecekleri seyahatler, 4)Değerli hediyeler, 5)Lüks yaşam olanakları, yukarıda sıralanan seçeneklerden hangileri  medya mensubunun mesleğini etik olmayan uygulamalarla kullandırtmasına yol açabilmektedir? 


1,2,3

2,3,4

3,4,5

1,2,3,4,5

1,3,5


Yanıt Açıklaması:

Medya çalışanlarının etik açıdan sorgulamaya konu edilen uygulamalarının tümü yukarıda dile getirilen türden olumsuzluklar değildir elbette. Toplumun etkin güç odakları ve kişileri ile doğrudan ilişki kurabiliyor olmak medya çalışanlarına türlü ayrıcalıklar ya da fırsatlar sağlar. Kendi imkanları ile gerçekleştiremeyecekleri seyahatler, değerli hediyeler, lüks yaşam olanakları gibi avantajlar medya mensubunun mesleğini etik olmayan uygulamalarla kullandırtmasına yol açabilmektedir. İş dünyası ya da siyasetin güçlü kişileri ile yakın temas kurabilmek prestij ve dolgun ücretler sağladığında, medya mensubu yansızlığını koruma hassasiyetini göz ardı edebilmekte, işini doğru yapabilmesi için uygun
kişisel mesafeleri koruma gerekliliğine aldırmayabilmektedir. Sayılanlar ve benzeri durumlar medya çalışanının yasal sınırlar açısından bir sorun oluşturmasa da etik kuralların ihlali nedeniyle inanılırlık ve güvenilirliğini kaybetmesine yol açmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum