Medya ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #863138

20. Yüzyılda ABD'de gazeteciliğin pazara açılması, genel kamuya hitap etmek için siyasal bağlantılarından uzaklaştığını ilan ederek ‘evrenselleştirilebilir’ normlarını, ilkelerini ve pratiklerini belirlemeye başladığı sürecin düğüm noktalarından birini teşkil eden; bu bağlamda, habercilik etiğinin oluşumu açısından kritik bir dönemi imleyen basına ne ad verilmektedir?


Özgür basın

Metelik basını

Baskın basın

Pulitzer basını

Demokrak basın


Yanıt Açıklaması:

Basında liberal kuram ve politik alanda liberalleşme olgusu Batı’da yaklaşık 300 yıllık süreçte, toplumsal yapıyı ve kurumları etkilerken bunun ortaya çıkardığı sonuçlar da Batı ve dünya uygarlığı açısından önemli sonuçlar meydana getirmiştir. Sanayi devrimiyle birlikte dünyadaki emperyalist sistem farklı bir boyuta geçmiş ve bu gelişme ekonomik olarak dünyanın az gelişmiş ülkelerinin daha da fazla sömürüye uğramasına neden olmuştur. Batı’da ise gazetecilik alanında, örneğin Amerika Birleşik Devletleri ileİngiltere’de önemli ve dikkat çekici gelişmeler kaydedilmiştir. Örneğin ABD’de “metelik basını” (penny press) 19. yüzyılda gelişme gösterirken gazeteciliğin de yaygınlık kazanmasına yol açmıştır.

“...Metelik basını, gazeteciliğin pazara açılması, genel kamuya hitap etmek için siyasal bağlantılarından uzaklaştığını ilan ederek ‘evrenselleştirilebilir’ normlarını, ilkelerini ve pratiklerini belirlemeye başladığı sürecin düğüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Bu bağlamda, habercilik etiğinin oluşumu açısından kritik bir dönemi imler. Metelik gazeteleri, ‘haber’in, yorum yazıları üzerinde ve ‘olgu’ların fikirler üzerindeki zaferine öncülük etmiştir... Çok ucuz fiyatıyla, en az kendisinin altıkatına satılan gazetelerle kolaylıkla rekabet edebilen metelik gazeteleri, bütün vatandaşlar için bilgiye eşit erişim imkânı sağlayıp, tarafsızca sunulan haberleriyle gazeteyi bireysel olarak edinip okuma imkânıtanıması yoluyla gazeteciliği tümüyle farklılaştırdıklarını ilan etmişler, aynı zamanda kolektif olarak siyasette tarafsız olduklarını duyurmuşlardır.”

Yorumlar
  • 0 Yorum