Medya ve Reklam Deneme Sınavı Sorusu #761073

Radyonun gücünün keşfedildiği ve propaganda amaçlı kullanıldığı, radyoculuğun kurumsallaşmaya başladığı, eğitici içerikli programların yoğun olduğu dönem aşağıdakilerden hangisidir?


Türk Telefon Telsiz Anonim Şirketi Dönemi

Devlet Radyosu Dönemi

Matbuat Umum Müdürlüğü Dönemi

Çok Partili Dönem

TRT'nin Kurulmasıyla Başlayan Dönem


Yanıt Açıklaması:

İkinci Dünya Savaşı’na rastlayan yıllarda Türkiye’de de radyo, tüm Dünyada olduğu gibi önemli bir dönem yaşar. Savaşan ve savaşmayan tüm ülkeler radyoyu bir propaganda aracı olarak kullanırlar. Bu dönemde, insan sesinin, olayın gerçekliğini yansıtmada, gazetelerin aktaramadığı bir canlılık kazandırdığı, onu son derece güçlendirdiği görülmüştür. Radyonun inandırıcılığı ve yaygın bir araç olması İkinci Dünya Savaşında propaganda için kullanılmasına neden olur.

Medyanın tek bir elde toplanması ya da merkez tarafından kontrol edilmesi fikri dönemin hâkim düşüncesidir. Halkı zararlı propagandalardan korumak, ulusal çıkarları savunmak, resmi görüşün eksiksiz ifade edilmesini sağlamak gibi gerekçeleri olan bu düşünce, Matbuat Umum Müdürlüğü’nün kurulmasına neden olur. Radyoculuğun kurumsallaşmaya başladığı bu yıllar, yayınların gerek süre, gerekse içerik açısından eğitici içerikli programların daha yoğun olduğu dönemlerdir. Kaçınılmaz olarak bu yıllarda radyo hükümetin sesi olarak işlev görmüştür. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum