Medya ve Reklam Deneme Sınavı Sorusu #757486

Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu'nun sanayileşme sonrası kültür hayatı ve kültürel ürünlerle ilgili tespitlerinden biri değildir?


Kültür endüstrisi aracılığıyla üretilen ürünler bireyin var olan düzeni kabullenmesini ve onunla özdeşleşmesini sağlayarak, tahakkum altına almaktadır.

Kültür endüstrisi, tüketicisini eleştirel düşünceye yöneltmez. Tersine ona dünyanın hazır yorumlarını sunar. 

Kültür endüstrileri, insanlara hitap eden farklı kültürel alanları homojenleştirir.

Kültür endüstrisi, toplumdaki eşitsizlikleri onaylar ve kişiye ancak kurulu düzenin işleyişine engel olmayan son derece dar bir alanda farklılaşma imkanı  tanınmaktadır.

Sanayileş me ve kentleşmeyle birlikte, üretim ilişkilerinin değişmesi sonucu kentlerde çalışmaya başlayan kitleler tehlikeli ve yoz olarak görülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

 “Kitle kültürü” kavramı  Ortega Gasset, Raymond Leavis, Gustave Le Bon gibi 19. yüzyılın tutucu düşünürleri tarafından, sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte, kentlerde toplanmaya başlayan geniş kitlelerin, kültürel pratiklerini eleştirme amacıyla kullanılmıştır. Çünkü bu tutucu yazarlar, üretim ilişkilerinin değişmesi sonucu kentlerde çalışmaya başlayan kitleleri tehlikeli ve yoz olarak görmüşlerdir. E seçeneğinde yer alan bu değerlendirme Frankfurt Okuluna değil, 19. yüzyıl tutucu düşünürlerine ait olup, "Kitle Kültürü" kavramı ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum