Medya ve Reklam Deneme Sınavı Sorusu #759976

1. Gazete, geçmişle şu an arasında bir zaman çizgisinde yer alır. 

2. Gazeteler okuyucu açısından yüksek güvenilirliğe sahip mecralardır. 

3. Gazete reklam aracı olarak kullanılan, geniş kitlelere hitap eden ilk kitle iletişim aracıdır.

Yukarıda gazetenin özellikleriyle ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Verilen ifadelerin hepsi doğrudur, şöyle açıklanabilir:
• Gazete, geçmişle şu an arasında bir zaman çizgisinde yer alır. Kitap geçmiş olayları yorumlar, radyo, televizyon ve internet şu andaki bütün gelişmeleri aktarabilme gücüne sahiptir. Gazeteler ise dün ve ondan önceki zamana ait olayları okuyucuya verir. Bu anlamda ne kitabınki kadar geçmişi ne de radyo ve televizyonunki kadar anında olan olayları aktarır. İkisinin arasında bir yerden seslenir.
• Gazeteler okuyucu açısından yüksek güvenilirliğe sahip mecralardır. Gazeteler, yer verdikleri haberler ve bilgiler açısından tüketicilerin güvenini kazanmışlardır. Haberin doğruluğu ve gerçekliği, tüketicinin gazeteye olan güvenini arttırmaktadır. Tüketiciler gazetelerdeki haberleri ve makaleleri okurken dikkatlerini gazete üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Bu da gazete reklamları için bir avantajdır; gazete reklamları gazete okurken harcanılan dikkat ve konsantrasyondan paylarını alacaklardır. Bu özellik reklam verene ürünü ya da hizmeti için daha ayrıntılı bilgi verebilme imkânını doğurmaktadır. Reklam metninde ayrıntıya yer verilerek ürün ya da hizmet
tanıtılabilmektedir. Yine de ayrıntı verilirken aşırıya kaçılmaması ve reklam metninin uzun tutulmaması gerekmektedir. Satın alınan yere sığdırılacak uzun ve ayrıntılı bir reklam metni, ileti kirliliği yaratarak tüketicinin boğulmasına ve dikkatinin dağılmasına sebep olabilmektedir.
• Gazete reklam aracı olarak kullanılan, geniş kitlelere hitap eden ilk kitle iletişim aracıdır. Geniş açıklama gerektiren, hareket içermeyen mal ve hizmetlerin tanıtılması için en elverişli araçtır. Gazete ile verilen reklamların kaç kişiye ulaştığı diğer medyalara nazaran daha net olarak bilinir. Çünkü günlük satış oranı yani tirajı bellidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum