Medya ve Reklam Deneme Sınavı Sorusu #760045

Gazetelerde yer alan reklamlar aşağıdakilerin hangisinde tam ve doğru verilmiştir?


Teşhir reklamlar- Seri ilanlar- Kamu duyuruları-İlaveler

Teşhir reklamlar- Seri ilanlar- Kamu duyuruları- Kataloglar

Teşhir reklamlar- Seri ilanlar- Kataloglar- Broşürler

Teşhir reklamlar- Seri ilanlar- Kamu duyuruları-Broşürler

Teşhir reklamlar- Seri ilanlar- Kamu duyuruları-İllüstrasyonlar


Yanıt Açıklaması:

Gazetelerde yer alan reklamlar dört grup halinde incelenebilir:
• Teşhir reklamlar: Teşhir reklamlar, belli bir metne, başlığa, alt başlığa fotoğrafa, illüstrasyona vb. basın reklamlarına ait unsurları barındıran reklamlardır. Bu tarz reklamlarda amaç; bir ürünü ya da kurumu tanıtmak, ürünün ya da firmanın imajını güçlendirmek, bir kampanyayı duyurmak, tüketicilere bilgi vermek, tüketicilerde satın alma davranışı oluşturmaktır. Bu tarz reklamlarda çarpıcı başlıklar ya da görsel unsurlar, etkileyici reklam metinleri ve sayfa tasarımları başarıya ulaşmanın anahtarıdır.
• Seri ilanlar: Gazetelerde sıkça rastlanılan bir reklam türüdür. Seri ilan sayfalarında yer alırlar. Bu ilanlarda bilgiler açık ve basit bir şekilde kısa ve öz olarak iletilmesi gerekmektedir. Bu sayfalar tipografi, taslak ya da resimleme bilgisi gerektirmez. Basit yazım kurallarının bilinmesi yeterli olmaktadır.
• Kamu duyuruları: Kamu duyuruları tüm toplumu ya da belli bir grubu ilgilendiren konularda, kamu kurumları tarafından gazetelere verilen ilânlardır. Bu tür ilânlarda, ilanı veren kurumun logosu dışında görsel unsur kullanılmaz. Burada amaç; verilmesi gerekli ve zorunlu olan bilgilerin ilân aracılığıyla topluma aktarılmasıdır. Bu tür ilânların verilmesi genellikle belirli kanun maddelerinde düzenlenmiş yasal bir zorunluluğa dayalıdır. Ülkemizde resmi ilanlarla, kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklamların yayınlanmasına yasalar gereği Basın İlan Kurumu aracı olmaktadır. Ticari kuruluşlar reklam ve ilanlarını kendileri ya da reklam ajansları yoluyla gazetelere ulaştırırken, resmi kuruluşlar bu ilişkiyi yasal bir zorunluluk olarak Basın İlan Kurumu aracılığıyla gerçekleştirirler.
• İlaveler: İlaveler gazete sayfalarından bağımsız olarak, gazetenin arasına eklenmek suretiyle tüketiciye ulaştırılan reklamlardır. Reklam verenler tarafından gazeteden bağımsız bir şekilde basılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum