Medyada Çalışma Hayatı Deneme Sınavı Sorusu #1243341
İşverenin eşit davranma borcuyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
İşverenin aynı işyeri veya işletmede arzu ettiği kişilere farklı işlemde bulunabilir. |
İşveren sosyal yardımları işyerinde çalışan gazetecilerin yalnızca birkaçına verebilir. |
İşverenin eşit olmayan kişilere eşit davranması başlı başına eşitsizlik oluşturabilir. |
İşveren eşit işlem yapma borcunu her zaman mutlak bir şekilde uygulamalıdır. |
İşverenin gazeteciler arasında niteliklere dayalı olarak ayırım yapması eşit işlem yapma borcuna aykırılık teşkil eder. |
İşverenin eşit işlem yapma borcunun mutlak olduğu ve olmadığı hâller vardır. İşverenin eşit işlem yapma borcunun mutlak şekilde uygulanacağı hâllerin başında sosyal yardımların verilmesi yer almaktadır. İşveren sosyal yardımların verilmesinde, gazetecilere eşit davranmak zorundadır. Ancak işveren, sosyal yardımları işyerinde çalışan gazetecilerin tamamına verebileceği gibi, objektif esaslara bağlı olarak, belirli bir gruba da verebilir.
Bu durumda işverenin grup içerisindeki gazeteciler arasında ayırım yapması mümkün değildir. Yine işveren, yönetim hakkını kullanırken gazetecilere eşit davranmak zorundadır. Bu bağlamda işverenin, sigara içme yasağı, fazla çalışması ve disiplin hükümlerinin uygulanması gibi konularda gazeteciler arasında objektif ve haklı olmayan ayırımlar yapması mümkün değildir. Ayrıca işveren bir sendikaya üye olan ve olmayan gazetecilerle veya ayrı sendikalara üye olan gazeteciler arasında, işin sevk ve dağıtımında, gazetecinin mesleki ilerlemesinde ve disiplin hükümlerinin uygulanmasında herhangi bir ayırım yapamaz.
İşverenin eşit işlem yapma borcunun her alanda ve her zaman mutlak şekilde uygulanması düşünülemez. İşverenin eşit işlem yapma borcu, eşit durumda olan kişiler için söz konusudur. İşverenin eşit olmayan kişilere eşit davranması başlı başına eşitsizlik oluşturabilir. Dolayısıyla objektif ve haklı sebeplerin bulunması hâlinde, işverenin eşit davranma
borcundan söz edilemez. Bu bağlamda işverenin gazeteciler arasında yaş, kıdem, çalışkanlık ve beceriklilik gibi niteliklere dayalı olarak ayırım yapması her zaman mümkündür.
Zira bu durum işverenin eşit işlem yapma borcuna aykırılık teşkil etmeyecektir. İşverenin eşit işlem yapma borcunun mutlak şekilde uygulanmayacağı hallerin başında gazeteci ücretlerinin belirlenmesi gelir.
Yorumlar
- 0 Yorum