Medyada Dil Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #578374

Aşağıdakilerden hangisi büyük harflerin kullanımıyla ilgili yanlış bir ifadedir?


İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar.

Düşünce, hayat tarzı, politika gibi anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır.

Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz gibi tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar.

Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) ilk kelimesi büyük harfle başlar.

Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar.


Yanıt Açıklaması:

1.Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal, Varlık, Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Kaplumbağa Terbiyecisi, Yorgun Herkül, Saraydan Kız Kaçırma, Onuncu Yıl Marşı vb.

2.İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar: Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir. (Cenap Şahabettin)

3.Düşünce, hayat tarzı, politika gibi anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.

4.Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz gibi tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Zigana Geçidi vb.

5.Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Devlet Malzeme Ofisi, Millî Kütüphane, Çocuk Esirgeme Kurumu, Atatürk Orman Çiftlği, Çankaya Lisesi, Anadolu Kulübü, Yeşilay Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Emek İnşaat, Bakanlar Kurulu vb. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum