Medyada Eleştirel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #1313266

I. Devletin İdeolojik Aygıtları Althusser’e göre, devlet, baskı aygıtları yanında, zor kullanmak yerine ideoloji kullanarak işleyen ideolojik aygıtları da kullanır.

II. Sivil yapıda olmalarına rağmen devlet kurumu gibi işleyen bu ideolojik aygıtların başlıcaları; kilise, okullar, hukuk sistemi, siyasi sistem, sendikalar, kitle iletişim araçları, edebiyat, güzel sanatlar, spor gibi kültürel kurumlardır.

III. Devletin baskı aygıtlarının görevi, sömürü ilişkisi olan üretim ilişkilerinin yeniden üretiminin siyasal koşullarını baskı ile sağlamaktır.

IV. Baskı aygıtları bu yeniden üretimi sağlamak için baskı uygularken aynı zamanda sert fiziksel müdahaleden basit yasak ve emirlere, açık ya da gizli sansürlere kadar çeşitli yöntemlerle Devletin İdeolojik Aygıtlarının işleyişinin siyasi koşullarını da oluşturur.

V. Althusser’e göre, devletin baskı aygıtları bir tür kalkan oluşturarak ideolojik aygıtlarının bu yeniden üretimi oluşturmasını kolaylaştırır.

VI. Birbirleriyle zaman zaman çatışan Devletin İdeolojik Aygıtları arasındaki uyum egemen ideoloji tarafından sağlanır.

VII. Temel görev olan kapitalist sömürü ilişkilerinin yeniden üretimi, farklı Devletin İdeolojik Aygıtları tarafından farklı yollarla gerçekleştirilir.

Yukarıda Althusser ve Devletin İdeolojik Aygıtlarına ilişkin verilen ifadelerden hangileri doğrudur?


I, III, IV, V

I, III, IV, V, VI, VII

I, II, III, IV, V

I, II, III, IV, V, VI

I, II, III, IV, V, VI, VII


Yanıt Açıklaması:

Verilen ifadelerden hepsi doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum