Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1180436

Aşağıdakilerden hangisi sözleşmeli personelle yapılan idari sözleşmenin idare tarafından feshinden doğan anlaşmazlığın görüm ve çözümünün idari yargıya ait olacağına karar vermiştir?


İdari Yargı Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi

Ceza mahkemesi

İş Mahkemesi

Uyuşmazlık Mahkemesi


Yanıt Açıklaması:

Anayasa Mahkemesi kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli personel istihdamı konusunda yasama organının aynı görevin sözleşmeli personel tarafından da görülmesini uygun görürse bu görevde hem memur hem de sözleşmeli personel çalıştırılabileceğini, bu nedenle ikili çalıştırmayı önlemek için “kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli personel çalıştırma” yönteminin uygulandığını belirtmiştir. Böylece, memur ve sözleşmeli personeli aynı kategoriye tabi tutmak suretiyle söz konusu ayırımı belirleyip vurgulama imkânını elde etmişken, konuyu yasama organının takdirine bırakması bizce isabetsiz olmuştur. Memurlarca ifası gereken bir hizmetin sözleşmeli personel tarafından görülmesinin kabulü, mevcut kamu personel sistemi anlayışı ve sözleşmeli personelin teknik bilgi ve uzmanlığı gerektiren durumlarda geçici olarak çalıştırılması anlayışı ile kanımızca kolayca bağdaştırılamaz.

Uyuşmazlık Mahkemesi, sözleşmeli personelle yapılan idari sözleşmenin idare tarafından feshinden doğan anlaşmazlığın görüm ve çözümünün idari yargıya ait olacağına karar vermiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum