Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1180240

Aşağıdakilerden hangisi memuru, sözleşmeli personelden ve işçiden ayırt etmeye yarar nitelikte olan kavramdır?


Atama

Kadro

İstifa

Yer değiştirme

istihdam


Yanıt Açıklaması:

Atama işlemi; idari görevlere atama, vekâleten atama, emeklilerin yeniden hizmete alınması, memurluktan çekilenlerin yeniden atanması, yer değiştirme suretiyle atama, alt derecelerden atama, karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş), kurumlararası atama (memurların bir kurumdan diğerine nakilleri), kurum içi naklen atama, istisnai memurluklara atama gibi şekillerde de karşımıza çıkabilir. Atama kriteri kural olarak memuru, sözleşmeli personelden ve işçiden ayırt etmeye yarar niteliktedir.

Kadro, işin niteliği ile önemini, o kadroya ödenecek aylığın derecesini ve bunun için gerekli olan vasıfları tespit eder. Memurların özlük hakları büyük ölçüde kadrolara bağlı olup kadro memurun görev, unvan ve aylık derecesini gösterir.

Bir kuruluştaki mevcut kadro sayısı ile memur sayısı denk olmayabilir ancak memur sayısı kadro sayısını aşamaz. Diğer taraftan DMK hükümlerine göre intibakı yapılan bir memur için kullanılan kadronun memurun emekliye ayrılması, istifa etmesi, ölümü, başka bir göreve tayini veya derece yükseltilmesi gibi sebeplerle boşalması hâlinde söz konusu kadro; ilk defa, yeniden, yer değiştirme veya derece yükseltilmesi gibi sebeplerle yapılacak atamalarda kullanılabilir. Memurun bünyesinde bulunduğu kadronun kaldırılmasını gerektiren durumlar da olabilir. Ancak bu durum memuriyeti sona erdirmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum