Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1305925

Aşağıdakilerden hangisi memurların örgütlenme hakkına karşı çıkanların ileri sürdüğü görüşlerden birisi değildir?


Memurların kamu otoritesi kar­şısına dikilmeleri, devletin kendi ken­disinin karşısına dikilmesi gibi bir sonuç doğurur.

Örgütlenme hakkının kabul edildiği bir dü­zende memur, mesleğinin temelindeki hiyerarşi ilişkisini zedeleme olanağı bulur.

Devlet memurları, genel yararı temsil eder. Memur sendikaları ise özel yararın peşinde olup her iki yarar çoğu kez birbi­riyle çelişebilir.

Memurlar zaten özel hukuksal güvenceler,  iş güvenliği, elverişli emeklilik ve sosyal yardım rejimleri gibi olanaklarla, işçilere oranla ayrıcalıklı bir konumdadırlar.

 

Devlet memurlarına verilen ücretler işçilere kıyasla her zaman adil ve tatminkar olmuştur, çalışma koşulları ise fevkalade rahattır.


Yanıt Açıklaması:

Örgütlenme hakkına karşı çıkanlar genelde benzeri görüşleri ileri sürmüşler­dir. Bunları kısaca belirtecek olursak; a-Memur, devlet tüzel kişiliğini temsil eder. Memurların ör­gütlenme hakkına dayanarak kamu otoritesi kar­şısına dikilmeleri, bir bakıma devletin kendi ken­disinin karşısına dikilmesi gibi bir sonuç doğurur. b-Memuriyet mesleğinin temelinde hiyerarşi ilişkisi vardır. Örgütlenme hakkının kabul edildiği bir dü­zende memur, bir kamu görevlisi olarak yapmaktan çekindiği hareketleri, memur örgütünün bir üyesi olarak yapmak olanağı bulur. c- Devlet memurları, genel yararı temsil eder. Memur sendikaları ise özel yararın peşinde olup her iki yarar çoğu kez birbi­riyle çelişebilir. d-Bir diğer gerekçe de, memurların zaten işçilere oranla ayrıcalıklı bir konumda olduk­ları iddiasıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum