Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1176929

Devlet memurlarının yıllık izin süreleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanlar için yirmi gün

Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün

Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir

Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatilleri dışında yıllık izin verilir.


Yanıt Açıklaması:

İzin hakkı: Memurlara tanınan izinler, yıllık izin, mazeret izni, hastalık ve refakat izni, aylıksız izin olmak üzere dört ana başlık altında incelenebilir.

Memurların yıllık izin hakkı vardır. Devlet Memurları Kanunu, yıllık izin süresini memurların hizmet sürelerine göre düzenlemiştir. Hizmet süreleri on yıla kadar olanlara (on yıl dâhil) yirmi gün, on yıldan çok olanlara otuz gün yıllık izin verilir (md.102).

Yıllık izinler, üstün uygun bulacağı zamanlarda, toptan ya da parça parça kullanılır. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar, bunlara hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ek olarak bir aylık sağlık izni verilir (md.103). Bu izin Devlet Memurları Kanunu ile getirilmiş bir izin türüdür. İdari izinler, yılık izin süresine dâhil değildir. Belirtelim ki gelecek yıllarda kullanılması gereken olası izinler için önceden izin istenmesi mümkün değildir. Ayrıca aday memurlar, yıllık izin kullanamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum