Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1305550

Aşağıdakilerden hangisi memuriyette liyakat sisteminin temel ilkelerinden biri değildir?


Eşitlik

Ehliyet

Kariyer

Yarışma

Güvenlik


Yanıt Açıklaması:

Liyakat Sisteminin Temel İlkeleri:

Eşitlik prensibi gereği, kamu görevlerine girmek her vatandaşın bir vatandaşlık hakkıdır. Bu açıdan herkes, siyasi düşünce, dinî inanç, ırk, renk ve cinsiyet gibi herhangi bir ayrıma tabi olmaksızın kamu hizmetine girme hakkına sahiptir. Sistemi kayırma prensibinden ayıran en temel ilke budur.

Ehliyet prensibi, kamu hizmetine alınmada as­lolanın ehliyet olmasını yani o iş için ehil bir kimsenin işe alınmasını ifade eder.

Yarışma prensibine göre, kamu hizmetinde ser­best yarışma esastır. Kamu görevine eleman alınması gerektiği zaman, isteyen herkesin kamu hizmetine girebilmesine fırsat verilmesi maksadıyla bu hususla ilgili olarak kamuoyuna duyuru yapılır. Başvuran adaylar arasından yapılacak yeterlik yarışması sonucu, kamu hizmeti açısından en iyi adayların hizmete alınması imkânı sağlanmış olur.

Liyakat sistemi memurluğu bir kamu görevi olarak kabul ettiği için, bütün çalışma hayatını kamu hizmetine adayan kişilerin, bunun karşılığında ihtiyaç duydukları hizmet güvenliğini de te­minat altına almıştır. Buna da güvenlik prensibi diyoruz. Bu açıdan yasalarla belirtilen ağır bir kusuru bulunmadıkça devlet memuru memuriyet haklarından mahrum kılınamaz. Burada amaç, kamu hizmetinin yürütülmesini teminat altına almaktır.

Liyakat sistemi kamu hizmetlerini yürütmekle görevli kişi ve kuruluşlara her türlü eylem ve işlemlerinde tarafsız olmalarını emreder. Bu ilkeye de tarafsızlık prensibi adı verilmektedir.

Doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum