Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1305735

Aşağıdakilerden hangisi güvenlik hakkı için geçerlidir?


Devlet Memurları Kanunu, hiçbir memurun sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamayacağı ilke ve kuralını benimsemiştir. Böyle olmakla birlikte yasa, yönetime, memurları meslekleri ile ilgili sınıftan, genel idare hizmetleri sınıfına ya da genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa geçirebilme yetkisini de tanımıştır.

DMK’ye göre; memurlar, kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; üstleri ve kurumları tarafından kendilerine uygulanan yönetsel eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet ve dava açma hakkına sahiptirler.

Kamu görevlilerinin atanması ve nakilleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlilerinin yeni veya eski görev yeri idare mahkemesidir.

Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi, emekli edilmeleri veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer idare mahkemesidir.

Yasalarda belirtilen durumlar dışında, devlet memurunun memurluğuna son verilemez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.


Yanıt Açıklaması:

Yasalarda belirtilen durumlar dışında, devlet memurunun memurluğuna son verilemez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz (DMK md.18). Memuriyet ancak mevzuatta belirtilen durumlardan birisinin gerçekleşmesi ile sona erdirilebilir. Devlet memurlarına, memurlukla ilgili tüm kuralların kendilerine uygulanmasını isteme hakkı da tanımıştır (DMK md. 17). Bu da memur güvenliğinin bir parçasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum