Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1258992

I- Memurlara tanınan en önemli mali hak, memur aylığıdır. Memur aylığı hem adaletli hem de yeterli olmalıdır.

II-Memurların aylıkları,( Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan aybaşı ibareleri ayın 15’i olarak uygulanır.)  her ayın 15’inde peşin ödenir.

III- Bir göreve açıktan aday veya asli memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar.

IV- Görev aylığı, kazanılmış hak aylığı ve emekli aylığı farklı kavramlardır. Görev aylığı kazanılmış hak aylığına esas teşkil etmez ve görev aylığı, ilgilinin aylık ödemelerine esas tutulur.

Aylık hakkı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I, II ve III

II,III ve IV

I,II, III ve IV

Yalnız IV


Yanıt Açıklaması:

Memurlara tanınan en önemli mali hak, memur aylığıdır. Memur aylığı hem adaletli hem de yeterli olmalıdır. Memurların aylıkları,( Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan aybaşı ibareleri ayın 15’i olarak uygulanır.)  her ayın 15’inde peşin ödenir. Bir göreve açıktan aday veya asli memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Görev aylığı, kazanılmış hak aylığı ve emekli aylığı farklı kavramlardır. Görev aylığı kazanılmış hak aylığına esas teşkil etmez ve görev aylığı, ilgilinin aylık ödemelerine esas tutulur. Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum