Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306313

Aşağıdakilerden hangisi hizmetten yararlananlara karşı mali sorumluluklardan biridir?


Memur görevi ile ilgili olarak verdiği zarardan dolayı hizmetten yararlanan üçüncü kişilere karşı mali yönden sorumludur.

Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili uğradıkları zararlardan dolayı memura dava açabilir.

Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklik her koşulda memurunu koruyan bir anlayış benimsenmiştir.

Memurun çalıştığı kurumun sorumlu personele rücu hakkı bulunmamaktadır.

Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili uğradıkları zarardan ötürü memura dava açabildiğinden bu memuru baskı altına almaktadır.


Yanıt Açıklaması:

DMK yürürlüğe girinceye kadar ülkemizde “sorumluluk sistemi” uygulanmaktaydı. Buna göre, memur görevi ile ilgili olarak verdiği zararlardan dolayı hizmetten yararlanan üçüncü kişilere karşı mali yönden sorumluydu. Bu sistemin karşısında “güvence sistemi” yer alır. Buna göre, kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan dolayı memura karşı tazminat davası açamaz. Yönetilenlerin tazminat davasını doğrudan idareye karşı açmaları gerekir. Kurumun genel hükümlere göre sorumlu personele rücu hakkı saklıdır (DMK md.13). Devlet Memurları Kanunu’ nun getirdiği sistem, hem memuru hem de hizmetten yararlanan üçüncü kişileri koruyan bir anlayış sergilemektedir. Çünkü kişiler, karşılarında ödeme gücü olan idareyi bulmaktadır. Öte yandan, bu sistemin memur bakımından yararı ise kişilerin dava açma tehdidinden kısmen de olsa uzaklaşmalarını sağlamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum