Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1283956

Eğitim ve O¨ğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4. derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın atama yapılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereken şartlardan biridir?


1. ve 2. dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl

Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir

Kadronun tahsis edildiği görev için öngörü- len nitelikleri elde etmiş olmak gerekir

U¨st dereceden boş bir kadronun bulunması

Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş olması


Yanıt Açıklaması:

Derece yükselmesi ile memurun mali hakları, görev ve sorumluluğu artar. Derece yükselmesi ya- pılabilmesi için:

a. U¨st dereceden boş bir kadronun bulunması,

b. Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,

c. Kadronun tahsis edildiği görev için öngörü- len nitelikleri elde etmiş olmak gerekir.

DMK md 68/B’ye göre, “Eğitim ve O¨ğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4. derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesin- deki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

  1. 1. dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

  2. 1. ve 2. dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

  3. 3. ve 4. dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürele- rin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına da^hil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama organı üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fon- larda, muvazzaf askerlikte, okul devresi da^hil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürele- rin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluş- larının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kad- rolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır. Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge da^hil) ve di- ğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kade- me ilerlemesi ve her “3” yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma ha^linde kazanılmış hak sayılmaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum