Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306320

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurluğu Kanunu’nda memurların öngörülen çekilmiş sayılma nedenleri arasında gösterilemez?


Mesleklerine ait hizmetlere yetiştirilmek, eğitilmek gibi nedenlerle yabancı ülkelere izinli olarak gönderilen memurlar yol süresi hariç on beş gün içerisinde görevlerine dönmek zorundadır.

Başka yerlere göreve atanan memurlar tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde göreve başlamak zorundadır.

Muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınan ve askerlik görevini tamamladıktan sonra memurluk görevine dönmek isteyenler terhisten itibaren otuz gün içinde çalıştığı kuruma başvurmak zorundadır.

Memur, izinsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmadan görevini terk ettiği taktirde ve bu terk eylemini kesintisiz on gün devam ettirirse görevden çekilmiş sayılır.

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce, mazeret gerektiren neden ortadan kalktığı taktirde memur on gün içinde göreve başlamak zorundadır.


Yanıt Açıklaması:

DMK’de öngörülen çekilmiş sayılma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini arttırmak veya stajlarını yapmak için yabancı ülkelere izinli olarak gönderilen memurlar, yol süresi dışında, izinlerinin bitiminde, on beş gün içinde görevlerine dönmek zorundadırlar.
  • Başka yerlerdeki görevlere atanan memurlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde o yere hareket ederek, belli yol süresini izleyen iş günü içinde yeni görevlerine başlamak zorundadırlar.
  • Muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınan ve askerlik görevini tamamladıktan sonra memurluk görevine dönmek isteyenler, terhis tarihinden başlayarak otuz gün içinde daha önce çalıştıkları kurumlarına başvuruda bulunmalıdır.
  • Memur, izinsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmadan görevini terk ederse ve bu terk eylemi, kesintisiz on gün devam ederse, bu memur, yazılı başvuru koşulu aranmadan, çekilme isteğinde bulunmuş sayılır.
  • Aylıksız izin süresinin bitiminden önce, mazereti gerektiren nedenin ortadan kalkması durumunda memur on gün içinde görevine dönmek zorundadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum