Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1177622

Aşağıdakilerden hangisi "Kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar" memurlar için konan yasaklara aittir?


Ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma

Başka Görev Alma

Hediye ve çıkar sağlama

Siyasi Partilere Girme

Birlikte Çekilme


Yanıt Açıklaması:

MEMURLAR İÇİN KONAN YASAKLAR

Kamu hizmetini yürüten devlet memurlarının, gerek hizmet içinde gerekse hizmet dışında bazı faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır. Söz konusu yasaklamalar hizmetin gereklerinden kaynaklanmaktadır. Memurlara konan yasaklar arasında, başka görev alma, birlikte çekilme, ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma, hediye ve çıkar sağlama, siyasal partilere girme yasakları yer alır.

Ticaret Yapma Yasağı Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır. Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler (DMK md. 28). Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmeyen memurlar açısından DMK’da öngörülen disiplin yaptırımı kınamadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum