Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1219843

İdarenin tek yanlı iradesiyle hukuki sonuç doğuran işlemlere ne ad verilir?


İdari İşlem

Düzenleyici İdari İşlem

İdari Eylem

Koşul İşlem

Öznel  İşlem


Yanıt Açıklaması:

• İdari İşlem: İdarenin tek yanlı iradesiyle hukuki sonuç doğuran işlemlerdir. • Düzenleyici İdari İşlem: Genel, soyut, sürekli, objektif nitelikte olup bir defa uygulanmakla tükenmeyen tüzük, yönetmelik gibi kural işlemlerdir. • Öznel İşlem: Süjeye göre değişen bireysel işlemlerdir.

İdari işlem denilince idarenin tek yanlı iradesiyle hukuki sonuç doğuran işlemler anlaşılır. Bunlar düzenleyici veya birel işlem niteliğinde olabilir. Düzenleyici idari işlemler; genel, soyut, sürekli, objektif nitelikte olup bir defa uygulanmakla tükenmezler. Örneğin tüzük, yönetmelik gibi. Birel idari işlemler ise koşul işlem ve öznel işlem olarak ikiye ayrılır. Koşul işlem; bir hukuki statüye girme, o statü içinde değişikliğe uğrama veya statüden çıkma sonucunu doğuran işlemlerdir. Örneğin, memuriyete atama, emekliye ayırma gibi. Öznel işlemler ise süjeye göre değişen işlemlerdir; her mükelleften geliri ile orantılı vergi alınması gibi.

“İdari eylem” deyimi ise dar anlamda idarenin kamu hukuku alanındaki maddi fiil ve hareketlerini anlatır (Ayanoğlu, 2004). İdare tarafından girişilen ya da gerçekleştirilen eylemler, çoğu kez alınan bir karar ya da bir işlemin uygulanması yönünde olmakla beraber, bunlardan bağımsız olarak yaratılan bazı durumlarla ilgili salt veya yalın olarak nitelenen idari eylemler de söz konusu olabilmektedir. İdari eylem nedeniyle oluşan zarar idarenin faaliyetleri sırasında gerek iradesi dışında gerçekleşen olaylar gerekse bilerek ve isteyerek yapmış olduğu maddi fiiller, hareketsiz kalması sonucu meydana gelen birtakım fiilî durumlar, hizmetin görülüşü sırasında ve yürütülen idari faaliyetle ilgili olarak idarenin araç ve gereçlerinin işleyişi veya işlemeyişi ya da idarenin personelinin zarar verici davranışı yüzünden doğan zarar şeklinde ifade edilebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum