Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306265

"Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik"e  göre memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri yanlıştır?

I. Zararın mevcut olması gerekir.

II. Zararın doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak memurun fiilinden doğması gerekir.

III. Zararın mücbir sebepten hasıl olmaması gerekir.

IV. Memurun kasıt, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idarenin malca uğradığı zararın rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır.


I

II

I ve II

III ve IV

IV


Yanıt Açıklaması:

 “Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik” Bakanlar Kurulu tarafından 27.06.1983 tarih ve 83/6510 sayılı karar ile kabul edilmiştir (RG., T.13.08.1983). Söz konusu yönetmeliğe göre memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması için; zararın mevcut olması, zararın doğrudan doğruya memurun fiilinden doğması ve zararın mücbir sebepten hasıl olmaması gerekir (anılan Yön. md.6). Memurun kasıt, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idarenin malca uğradığı zararın rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır.

Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum