Menkul Kıymet Yatırımları Deneme Sınavı Sorusu #1396913

Piyasa anomalisini bozan etkenler hangisidir?


Temsi/Genelleme

Piyasa Değeri/Defter Değeri

İnaçlaştırma

Çapa

Gözlemleme Sorunu


Yanıt Açıklaması:

Piyasa etkinliğini bozan başlıca anomaliler aşağıda kısaca açıklanmaktadır:

Düşük Fiyatlı Hisse Senedi Anomalisi: Düşük fiyatlı hisse senetlerinin sadece bu ne- denle diğer hisse senetlerinden daha fazla getiriye sahip olacağını açıklamaya çalışmaktadır. Yapılan ampirik çalışmalar, düşük fiyatlı hisse senetlerine yatırım yapılarak normal üstü getiri sağlanabildiğini ortaya koymuştur.

Fiyat/Kazanç Oranı Anomalisi: Araştırmalar sonucunda düşük fiyat/kazanç oranına sahip portföylere yapılan yatırımların normalin üzerinde getiri sağladıkları görülmüştür. Fiyat/Satış Oranı Anomalisi: Fiyat/satış oranı bir şirketin hisse senedi fiyatının son bir

yıllık hisse basına net satış değerine bölünmesi ile elde edilmektedir. Yapılan kimi çalış- malarda bu oranın düşük olduğu hisse senetlerine yapılan yatırımın normal üstü getiriler sağladığı ortaya konmuştur.

Piyasa Değeri/De er Değeri Anomalisi: Piyasa değeri/de er değeri oranı bir şirketin hisse senedi fiyatının hisse başına özsermaye değerine bölünmesi ile elde edilmektedir. Yapılan araştırmalarda düşük P/D oranına sahip hisse senetlerin normalin üzerinde getiri sağladığı edileceği belirlenmiştir.

Ha anın Günleri Etkisi: Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda ha anın bazı günlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde pozitif ya da negatif getiri sağladıkları saptanmıştır. Bu çalışmalarda özellikle Pazartesi gününe ilişkin bulgular göze çarpmaktadır. Öncü çalışmalarda Standard&Poors karma endeksi kullanılarak pazartesi kapanış fiyatlarının cuma kapanış fiyatından daha düşük olduğu ve pazartesi getirilerinin genelde negatif oldukları ortaya konmuştur.

Ocak Ayı Anomalisi: Ocak ayı anomalisi hisse senetlerinin ocak aylarından yılın diğer aylarından daha yüksek bir getiri sağladığı hipotezine dayanır. Buna göre ocak ayında yapılan yatırımlar, diğer aylara oranla daha fazla getiri sağlamaktadır. Ocak ayı anomalisinin olası nedenlerinden birisi, yılın son ayında vergiden kaçınma amacıyla satış yapan yatırımcıların ocak ayında tekrar alışa geçmeleri olabilir. Öte yandan kurumsal yatırımcıların yıl sonu performans rakamlarını makyajlamak amacıyla kötü performans sergileyen hisse senetlerini aralık ayında portföylerinden çıkarmaları ve ocak ayında tekrar alım yapmala- rı da bir başka açıklama olabilir.

Ay İçi Anomalisi: Ayın ilk yarısının ortalama getirisinin, ikinci yarıdan daha yüksek olduğu da çeşitli çalışmalarla ileri sürülmüştür. Böylelikle yatırımcı ayın ilk yarısında ya- tırım yaparak normal üstü getiri sağlayabilir. Bu durumun olası nedeni ücretlilerden kaynaklanan nakit girişinin ayın ikinci yarısında düşüş göstermesi olabilir.

Tatil Öncesi Anomalisi: Hisse senetlerinin tatil öncesi getirilerine ilişkin bir anomali olup olmadığı da tatil öncesi ve sonrasının karşılaştırılması suretiyle yapılmıştır. Çalışma- lar tatil öncesi getirilerin, normal iş günlerine oranla daha yüksek getiri sağladığını tespit etmiştir.

Firma Büyüklüğü Anomalisi: Çeşitli dönemlerde büyük ölçekli firma grubunun iyi performans gösterdiği ancak tüm dönemler dikkate alındığında, küçük ölçekli firmaların performansının daha iyi olduğunu belirlenmiştir. Buna göre yatırımcı küçük piyasa değerli firmalara yatırım yaparak, yüksek getiri sağlayabilecektir. Küçük ölçekli firmaların risklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla getirilerinin de yüksek çıkmasının sapma olarak değerlendirilemeyeceği belirtilmiştir. Bu eleştiriler üzerine yapılan çalışmalarda risk uyar- lanmış veriler ile getiriler karşılaştırılmış, küçük ölçekli firmaların getirilerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Küçük değerli firmalar genellikle yüksek değerli firmalara göre daha yüksek kazanç sağlamaktadırlar.

İhmal Edilmiş Firma Anomalisi: Yatırımcıların popüler olmayan hisse senetlerine yatırım yaparak normal üstü getiri sağladığı çeşitli ampirik çalışmada ortaya konulmuştur. Bu duruma ihmal edilmiş firma anomalisi denmektedir.

Sürpriz Kazanç Etkisi: Firmaların gerçekleşen kazançlarının beklenenden yüksek ol- ması halinde hisse senetlerinin fiyatlarının ciddi bir biçimde arttığı belirlenmiştir.

Hisse Senedi Bölünmesi veya Bedelsiz Hisse Etkisi: Fiyatları alım satımı güçleştirecek ölçüde yükselen hisse senetlerinin hisse bölünmesi ya da bedelsiz hisse senedi vermek suretiyle firmanın toplam değeri düşmeden hisse senetleri fiyatlarının ucuzlatılmasının normal üstü getiriye yol açtığı saptanmıştır. Genellikle fiyatı ucuzlayan senede talep art- makta ve kısa zaman içinde hisse senedinin fiyatı önemli ölçüde yükselmektedir.

Yeni Şirketler Anomalisi (İlk Halka arzda Ucuz Fiyat Etkisi): Araştırmacıların ilgisini çeken konulardan biri de ilk defa halka arz edilen hisse senetlerinin fiyat performansları- nın ölçülmesidir. Bu konuda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en ilginç sonuç özellikle kısa vadede bir hisse senedi halka arz edildikten sonra yatırımcılarına normalin üzerinde getiri sağlamasıdır. Bu anomali ilk halka arzlarda hisse senedinin olması gerekenden daha ucuz bir fiyatla fiyatlanmasından kaynaklandığı şeklinde açıklanmaktadır. Ucuz fiyatla- manın nedenleri konusunda da çeşitli hipotezler ortaya atılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum